|
Jihomoravský krajPálava [ Víno ]Tuto odrůdu vyšlechtil na Šlechtitelské v Perné u Mikulova ing. Josef Veverka, křížením Tramínu červeného a Müller-Thurgau. V dobách Československa to byl první uznaný československý kultivar révy vinné. Skutečně ryzí, pravá moravská odrůda, která se mezinárodně proslavila. Je velmi podobná Tramínu po aromatické stránce, od něhož se liší poněkud vyšší kyselinou, kterou Tramín postrádá. Má také vyšší sklizně než Tramín. Slupky hroznů jsou pevné, červenorůžové. Dužina bobulek je šťavnatá a aromatická s plnou muškátovou vůní a kořenitou příchutí. Tyto vlastnosti se projevují i v hotovém víně. Hrozny této odrůdy dozrávají poněkud dříve, ale sklízejí-li se zároveň s hrozny pozdních odrůd, dosahují značně vysoké cukernatosti. Nezkvašený zbytek hroznového cukru pak činí víno lahodné chuti. Tato odrůda potřebuje dobré výhřevné a úrodnější hluboké půdy. Na suchých stanovištích bývají hrozny řídké a jakoby povadlé. Odrůda byla uznána v roce 1970.
Víno bývá aromatické, jemné, plné, harmonické s příjemným odrůdovým výrazem. Vůně připomíná vanilku. Pálava se doporučuje k dezertům nebo sladkým jídlům. Pije se výborně mladá a zaručuje opravdový vinařský zážitek. UMÍSTĚNÍ
DALŠÍ INFORMACE: http://www.ahaho.cz Typ záznamu: Víno AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 24.02.2005 v 14:40 hodin |
Copyright 1998-2024 © kraj.cz |